måndag 27 augusti 2012

kalljästa källarfranska

När jag var liten och gick och handlade med Mamma så fick jag alltid välja en bulle att äta under shoppingturen, med en uppmaning om att spara en liten bit av den att visa i kassan så att vi kunde betala den. Vet inte hur många gånger jag satt där i vagnen och visade upp en bullbit som inte var större än en tumnagel för kassörskan! ;) Hur som helst så valde jag alltid källarfranska! Därför ligger den bullsorten mig väldigt varmt om hjärtat, och var det självklara valet när jag nu för första gången skulle baka bullar! :)
 
KALLJÄSTA KÄLLARFRANSKA (12st)
25g jäst
3dl kallt vatten
1msk rapsolja
1tsk salt
2msk honung
8dl vetemjöl (ca)
 
1. Rör ut jästen med det kalla vattnet i en bunke.
2. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd.
5. Dela den i 12 bitar och rulla dem sen till ovala bullar.
6. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
7. Låt dem jäsa övertäckta i kylen eller annan sval plats över natten.
8. Sätt ugnen på 250ºC.
9. Ställ fram plåten så den får stå i rumstemperatur tills ugnen är klar.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
11. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

torsdag 23 augusti 2012

marmorerad chokladglasyr

Den här experimenterade jag ihop när jag gjort en tigrerad kladdkaka och ville ha en matchande glasyr! ;) Jag följde helt enkelt ett recept för chokladglasyr, fast bytte ut den mörka chokladen mot vit. När jag hällt den färdiga glasyren på kakan så smälte jag lite mörk choklad och ringlade sen den över kakan. Det behövdes mycket mindre mörk choklad än vad jag trodde, så prova er fram! Det varierar såklart också beroende på hur mycket mönster man vill ha! Självklart går det lika bra att ha mörk choklad som bas och vit som kontrast. :) På den vänstra bilden ser ni kakan utan glasyr, och på den högra med.
 

onsdag 22 augusti 2012

tigrerad kladdkaka

Det här är en enkel och rolig twist på vanlig kladdkaka! Jag fick idén för flera år sen när jag och H av nån anledning pratade om hur gott tigerkaka och kladdkaka är. Varför inte kombinera dem, liksom? ;) Sagt och gjort! Jag testade att göra en tigerkladdkaka och resultatet blev hur gott som helst!

KLADDKAKA BLACK AND WHITE
1 sats kladdkaka
1. Gör smeten till kladdkakan enligt receptet, men ta inte i kakaon!
2. Dela smeten i två delar.
3. Tillsätt kakaon i den ena. Glöm inte att halvera mängden kakao!
4. Häll den ljusa smeten i formen.
5. Ringla i chokladsmeten. För att få lite mer mönster går det bra att ta tex en sked och dra runt lite försiktigt i formen.
6. Grädda enligt anvisning i receptet.

lördag 18 augusti 2012

cheesecakemuffins med browniebotten

Det här är egentligen en vanlig cheesecake i tre lager som jag gjort i muffinsformar i stället för i en stor form. Perfekt att ha i frysen om man får oväntade gäster, eftersom den redan är portionerad. Eller om man blir sugen själv och vill ta nåt snabbt och gott. Vi bjöd på dem igår när vi hade gäster och de gjorde succé!

CHEESECAKEMUFFINS MED BROWNIEBOTTEN (ca 15-20 medelstora muffins)
1 sats browniebotten
1 sats cheesecakesmet
 
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2. Gör smeten till bottnen och häll sedan ett tunt lager i varje muffinsform. Eftersom det inte är bakpulver i smeten så reser den sig i stort sett inte alls, vilket är jättebra i det här fallet.
3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen tills de stelnat och blivit lite fasta. De ska fortfarande vara kladdiga!
4. Sätt dem åt sidan för att svalna.
5. Gör i ordning cheesecakesmeten, dela den i tre delar och smaksätt dem.
6. Klicka i det första lagret smet i formarna och ställ in dem i frysen ca 45min för att stelna. I och med att varje lager får frysa till ordentligt innan nästa hälls på, så spelar det absolut ingen roll i vilken ordning man väljer att ha smakerna.
7. Upprepa samma metod med de resterande lagrena.
8. Ta fram cheesecakesen en stund innan servering så att de mjuknar lite, lite. Jag satte mina i kylen i ca 10min.
9. Servera antingen i formarna eller utan!
 

ost- och morotsscones

De här är utan tvekan de godaste sconesen jag ätit! Eftersom det är både moröter och ost i så blir sconesen väldigt matiga och passar därför precis lika bra som matmuffins!

OST- OCH MOROTSSCONES (4 pers)
4 st små morötter
1,5 dl riven ost
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g smör (rumstempererat)
3 dl yoghurt

1. Sätt ugnen på 250ºC.
2. Riv morötterna och osten fint och blanda dem.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke.
4. Tärna smöret och tillsätt det.
5. Mosa samman mjöl- och smörblandningen med fingrarna till en grynig massa.
6. Tillsätt morots- och ostblandningen.
7. Häll i yoghurten.
8. Blanda väl tills du har en fin, ganska kletig deg.
9. Klicka ut degen i muffinsformar/på en muffinsplåt.
10. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

torsdag 16 augusti 2012

brownies med chokladfrosting

Igår när jag gjorde browniebotten till efterrätten vi ska ha på fredag så blev det väldigt mycket botten över. Vi ska nämligen göra efterrätt i portionsformar, så bakade ganska många brownies i muffinsformar och hällde resten av smeten i en ganska stor form. Egentligen hade jag tänkt frysa in den och använda den vid ett senare tillfälle, men så kom jag på att jag kunde hacka upp den i portionsbitar och kleta på det som blivit över av chokladfrostingen jag gjorde häromdagen! Det blev succé! :) Jag skar min brownie i bitar innan jag la på frostingen, men det går såklart precis lika bra att göra tvärtom!
 

onsdag 15 augusti 2012

browniebotten

Idag bakade jag en browniebotten till efterrätten vi ska ha på fredag! Den är lätt att göra och fantastiskt god! :) Eftersom det inte är bakpulver i den så reser den sig nästan inte alls, vilket jag tycker är perfekt! Är nämligen ett stort fan av kompakta och lite kladdiga choklabottnar. Vad jag ska lägga på bottnen den här gången avslöjar jag inte än! ;) Bild kommer när efterrätten är klar!
BROWNIEBOTTEN
125g smör
2dl vetemjöl
125g mörk blockchoklad + lite till dekorering
2,25dl strösocker
2 lätt uppvispade ägg
0,5dl mjölk
1. Sätt ugnen på 175ºC.
2. Smöra och mjöla en form som är 23cm i diameter.
3. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme tills du har en slät smet.
4. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner sockret.
5. Vispa äggen lätt i en bunke och tillsätt sedan mjölken.
6. Häll ägg - och mjölksmeten i chokladsmeten och blanda ordentligt.
7.Tillsätt mjölet och rör om så att det precis blandas.
8. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i 25 minuter.

tisdag 14 augusti 2012

muffins med krämig chokladfyllning

Idag experimenterade jag genom att använda chokladfrosting som fyllning i icke smaksatta muffins. Det blev såå gott! Fyllde ungefär en tredjedel av muffinsformarna med smet, och spritsade sen i en klick chokladfrosting i varje. Efter det fyllde jag på med smet igen. Riktigt gott! Klicka på länkarna ovanför för att komma till recepten!

grundrecept för muffins

Nu har jag äntligen hittat ett bra grundrecept för muffins att utgå från när jag experimenterar med olika fyllningar! De här muffinsarna är både jättegoda att äta precis som de är och tacksamma att fylla med olika godsaker eftersom de är så neutrala. :) Just nu håller jag på att baka en sats som jag fyllt med frostingen jag gjorde igår! Den ville nämligen inte bli alls så fast som jag ville att den skulle bli (trots att jag kylde den), så jag fick tänka om. Kom då på att jag skulle kunna spritsa den inuti muffins i stället för på. ;) Recept kommer ikväll om experimentet lyckades!
 
GRUNDRECEPT MUFFINS (12st)
100 g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
(skal av 1 citron)
 
1. Sätt ugnen på 200ºC (varmluft: 175ºC)
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och häll i mjölken (och citronskal)
4. Rör i smörblandningen i resten av smeten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
6. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smet upp till 2/3.
7. Grädda 12-15 minuter i mitten av ugnen.
8. Låt muffinsarna svalna på galler under bakduk.
 

måndag 13 augusti 2012

chokladfrosting

Det här receptet fick jag av min svärmor för ett tag sen, men glömde helt bort det och testade det först ikväll. NOM säger jag bara! Hur gott som helst! Min frosting blev ganska rinnig efter att jag haft i den mängd florsocker som står i receptet, så det behövs eventuellt lite mer än 4dl. Har ställt in den i kylen för att få den att bli lite extra fast, det brukar funka. Bild kommer när jag har hunnit baka muffins att spritsa frostingen på, dvs senast imorgon. Idag vet jag inte riktigt vad som hände med tiden, för jag hann absolut inte med allt jag skulle. Nån måste helt enkelt ha snott några timmar från min dag! ;)
 
CHOKLADFROSTING
200g cream cheese
60g smör (rumstempererat)
4msk kakao
2tsk kaffe
ca 4dl florsocker

1. Vispa creamcheese och smör fluffigt.
2. Tillsätt kakaon och kaffet.
3. Tillsätt florsocker tills frostingen är riktigt fast.
 

söndag 12 augusti 2012

chokladcupcakes med vaniljfrosting

Det här receptet är ett modifierat grundrecept för glutenfria muffins. Jag la till kakao för att få lite mer smak på dem, bytte ut smöret mot en laktosfri sort, och spritsade på laktosfri vaniljfrosting. I originalreceptet står det att man ska få 20st små muffins, men jag fick 8st när jag fyllde mina formar (7cm i diameter och 3,5cm höga) till hälften. Dubbla alltså receptet om ni ska baka många! Den laktosfria vaniljfrostingen hittar ni här. Tänk på att låta cupcakesen svalna helt innan ni spritsar på den!

GLUTEN- OCH LAKTOSFRIA CHOKLADCUPCAKES
1dl florsocker
1dl potatismjöl
1msk kakao
1tsk vaniljsocker
0,5tsk bakpulver
100g laktosfritt smör (rumstempererat)
1 ägg

1. Sätt ugnen på 225°C
2. Blanda florsocker, potatismjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao i en bunke.
3. Skär smöret i tärningar och tillsätt det.
4. Tillsätt ägget.
5. Blanda allt till en slät smet.
6. Fördela smeten i muffinsformar som du fyller ungefär till hälften.
7. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i ca 10min.
8. Låt muffinsarna svalna helt innan du spritsar på frostingen!

laktosfri vaniljfrosting

Det här är en laktosfri variant vanlig vaniljfrosting. Den smakar minst lika bra som den med laktosprodukter i! För den som inte har vaniljextrakt hemma så går det att byta ut det mot 2tsk vaniljsocker. Jag gjorde det och det blev bra!
 
LAKTOSFRI VANILJFROSTING
100 g laktosfri cream cheese
80g laktosfritt smör
ca 4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
 
1. Vispa smör och cream cheese fluffigt.
2. Vispa ner florsockret.
3. Tillsätt vaniljextraktet.
4. Spritsa på avsvalnade cupcakes eller något annat gott!
 

vaniljfrosting

Den här frostingen är jättegod och blir sådär perfekt fast så att den går att spritsa lätt! Receptet hittade jag hos Sugar Town! För den som inte har vaniljextrakt hemma så går det att byta ut det mot 2tsk vaniljsocker. Jag gjorde det och det blev bra!
 
VANILJFROSTING
100 g cream cheese
80g smör
ca 4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
 
1. Vispa smör och cream cheese fluffigt.
2. Vispa ner florsockret.
3. Tillsätt vaniljextraktet.
4. Spritsa på avsvalnade cupcakes eller något annat gott!
 

pärlor på hörlurarna

Här är resultatet av mitt pyssel igår! Passade också på att hänga på en liten blomma som jag hade liggandes, för att få extra flower power-känsla! ;) Instruktionerna hittade jag på Åsa Linneas blogg! Jag använde dock inte en sax för att dela pärlorna, utan tog en mattkniv i stället. Ställde varje pärla på högkant på en skärbräda och skar sedan ett snitt igenom ena sidan på den uppifrån och ned. Sen bände jag upp den, trädde den på sladden och släppte. Då stängde den sig fint igen. Snittet syns absolut inte på håll, och pärlorna sitter som en smäck! Perfekt!
 

lördag 11 augusti 2012

vaniljscones

De här sconesen får en härlig sötma av vaniljyoghurten som är i! När jag letade efter recept så såg jag också några varianter där man tillsatt lite frysta blåbär till smeten och bytt ut lite av mjölet mot havregryn. Bra tips om man vill variera sig lite! :)

VANILJSCONES
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör (rumstempererat)
2 dl vaniljyoghurt

1. Sätt ugnen på 200ºC.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Skär smöret i tärningar och tillsätt det till smeten.
4. Arbeta ihop de torra ingredienserna och smöret till en grynig massa.
5. Tillsätt yoghurten och blanda ihop allt till en smidig deg.
6. Platta ut degen tills den är ungefär 2 cm tjock och skär den sedan i 4x4 cm stora bitar.
7. Grädda sconesen i ugnen i ungefär 10 minuter.

fredag 10 augusti 2012

tigrerade chocolate chip cookies med non stop

Non Stop var mitt absoluta favoritgodis när jag var liten! Är faktiskt fortfarande barnsligt förtjust i de färgglada chokladknapparna! Helst ska det vara de "äkta", de i svart påse, för där smakar alla färger olika. ;) Det var just den sorten jag valde att använda idag när jag skulle baka non stop-kakor. Kunde inte bestämma mig för om jag ville ha chokladdeg eller vanlig deg, så det fick bli både och! Gjorde en grunddeg för chocolate chip cookies, som jag sedan delade i två delar. Tillsatte kakao i den ena, och efter det blandade jag i non stop och hackad blockchoklad i båda degarna. För att få tigreringen tog jag en liten del av varje deg, tryckte ihop dem och rullade sedan till en liten boll. Om man inte har så mycket tålamod så går det också bra att blanda degarna innan man börjar rulla bollar, alltså göra en enda stor, marmorerad deg. Man får bara jobba lite mer på att få en snygg marmorering, och samtidigt vara försiktig så att inte hela degen blir brun. Välj själv vilket ni föredrar!

TIGRERADE NON STOP-KAKOR MED CHOKLADBITAR (ca 25st)
100 g rumstempererat smör
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk kakao
50 g blockchoklad
1 dl non stop

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Arbeta ihop smör, socker och vaniljsocker i en skål.
3. Tillsätt ägget och blanda väl.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt det.
5. Dela degen i två lika stora delar och blanda i kakao i den ena.
6. Grovhacka blockchokladen och non stopen.
7. Fördela bitarna jämnt i de två degarna.
8. Ta en liten bit ljus deg och en liten bit chokladdeg, och rulla tills du har fått en tigrerad boll. Upprepa tills du har ca 25st bollar.
9. Tryck till dem lite lätt.
10. Grädda i mitten av ugnen i 11 minuter.

onsdag 8 augusti 2012

knäckig vaniljglass med chokladbitar

När jag misslyckades med mina havreflarn (se föregående inlägg) så ville jag inte slänga dem eftersom den stelnade smeten (jag beskriver den bäst som det tror jag, för alla flarnen flöt ihop till en enda stor massa) smakade ju gott! Den såg bara inte riktigt ut som havreflarn. När jag funderat lite kom jag på att det bästa nog vore att hacka upp den och lägga den i vaniljglass! Självklart var jag bara tvungen att slänga i lite hackad blockchoklad också, som det chokladfreak jag är. ;) Resultatet? Nom nom nom!
 
KNÄCKIG VANILJGLASS MED CHOKLADBITAR
4st äggulor
0,75dl socker
1tsk vaniljsocker
2dl standardmjölk
1,25dl vispgrädde
havreflarn
blockchoklad
1. Vispa äggulor,socker och vaniljsocker väl tills äggulorna har blivit nästan vita.
2. Värm mjölken försiktigt utan att den börjar koka.
3. Ta av kastrullen med mjölk från plattan.
4. Vispa grädden tillsammans med ägg- och sockersmeten.
5. Häll långsamt ner smeten i den varma mjölken och rör om tills allt är ordentligt blandat.
6. Sätt kastrullen på spisen igen och värm på medelvärme under ständig omrörning tills smeten tjocknat. Den får inte koka!
7. Ta av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.
8. Hacka så stor mängd havreflarn och blockchoklad du vill ha i glassen i ganska stora bitar.
9. Kör smeten i glassmaskin tills den är nästan färdig. Den ska vara så pass klar att den är väldigt fast, men ändå lite mjuk så att det går att blanda i fyllning!
10. Blanda i fyllningen och rör runt tills den är jämnt fördelad i glassen.
11. Ställ in i frysen för att stelna.

måndag 6 augusti 2012

chocolate chip cookies

Om man vill baka någonting snabbt och riktigt gott så är chocolate chip cookies perfekta! I originalreceptet användes bara mörk choklad, men jag tog hälten mörk och hälften ljus för att piffa till kakorna lite extra. Tänk på att göra bollarna jättesmå om ni vill ha så många som 25st kakor! Jag gjorde vad jag trodde var lagom stora och fick lite mindre än hälften av den angivna summan. Resultatet blev fantastiskt gott ändå, så det gjorde i och för sig inte så mycket. Den där härligt leende figuren på bilden är förresten min kaffemugg med Barbapappa på! Visst är den söt? ;) Blir alltid lika glad när jag ser den, haha.

CHOCOLATE CHIP COOKIES (ca 25st)
100 g rumstempererat smör
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g mörk blockchoklad
50 g hasselnötter

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Arbeta ihop smör, socker och vaniljsocker i en skål.
3. Tillsätt ägget och blanda väl.
4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt det.
5. Grovhacka blockchokladen och hasselnötterna. Rör ner dem i smeten.
6. Rulla 25 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
7. Tryck till dem lite lätt.
8. Grädda i mitten av ugnen i 11 minuter.

torsdag 2 augusti 2012

vaniljglass med brownies och bitar av dajm

Om man gillar gräddig glass med mycket fyllning (tänk Ben & Jerry's) är det här receptet definitivt värt att testa! Jag och H letade upp ett grundrecept för vaniljglass och hackade en lagom mängd brownies och daim som vi sedan tillsatte till smeten. Hur gott som helst! Om ni känner för att använda hembakta brownies i stället för köpta så har jag ett bra recept här!
VANILJGLASS MED BITAR AV BROWNIES OCH DAIM
4st äggulor
0,75dl socker
1tsk vaniljsocker
2dl standardmjölk
1,25dl vispgrädde
brownies
daim
1. Vispa äggulor,socker och vaniljsocker väl tills äggulorna har blivit nästan vita.
2. Värm mjölken försiktigt utan att den börjar koka.
3. Ta av kastrullen med mjölk från plattan.
4. Vispa grädden tillsammans med ägg- och sockersmeten.
5. Häll långsamt ner smeten i den varma mjölken och rör om tills allt är ordentligt blandat.
6. Sätt kastrullen på spisen igen och värm på medelvärme under ständig omrörning tills smeten tjocknat. Den får inte koka!
7. Ta av kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till kylskåpstemperatur.
8. Hacka så stor mängd brownies och daim du vill ha i glassen i ganska stora bitar.
9. Kör smeten i glassmaskin tills den är nästan färdig. Den ska vara så pass klar att den är väldigt fast, men ändå lite mjuk så att det går att blanda i fyllning!
10. Blanda i fyllningen och rör runt tills den är jämnt fördelad i glassen.
11. Ställ in i frysen för att stelna.

lyxiga chokladmaränger

Maränger känns alltid festligt att bjuda på tycker jag! De är dessutom väldigt lätta att göra och går att variera i all oändlighet. Idag utgick jag från det här receptet och experimenterade lite genom att hälla i kakao, nougatsås och hackad Geisha-choklad i smeten. Det blev hur gott som helst! :) Smeten blev dock ganska rinnig, så formar är att rekommendera! Jag gjorde mina maränger ganska stora, eftersom jag tycker de blir mer som en kaka än som ett tillbehör till typ glass när man har så mycket extragrejer i, så smeten räckte till 6st. Tänk på att inte fylla formarna mer än till hälften, för smeten sväller mycket i ugnen! Vad gäller Geisha-choklad är det bra att vara lite försiktig. Tar man för mycket och/eller hackar chokladen för grovt är det risk att marängerna faller ihop. Jag utgick från 1 bit/maräng den här gången, men det visade sig vara lite för mycket för några maränger. Tror att en halv bit/maräng är mer lagom.
 
LYXIGA CHOKLADMARÄNGER
2 äggvitor
1krm vinäger/0,5krm ättika
1dl socker
1-2msk kakao (beroende på hur mörka du vill ha dem)
2msk nougatsås (jag använde ICAs)
Geisha-choklad
 
1. Sätt ugnen på 125ºC
2. Vispa äggvitorna med elvisp i ungefär 1 minut. Kör gärna på en lite långsammare hastighet.
3. Tillsätt vinäger/ättika och vispa i ytterligare någon minut.
4. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på högsta hastighet i några minuter tills smeten är fast och blank.
5. Tillsätt 1-2msk kakao och rör om försiktigt med en sked/slickepott.
6. Ringla i nougatsåsen och rör om på samma sätt som med kakaon.
7. Spritsa ut smeten i så många formar du önskar.
8. Hacka Geisha-chokladen i små bitar och fördela den sedan i formarna. Är bitarna för stora kan de orsaka att marängerna faller ihop.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 1h, tills marängerna är fasta. Tänk på att gräddtiden varierar beroende på storlek, så håll koll på dem!
10. Låt marängerna svalna.