fredag 17 januari 2014

schackrutor

Schackrutor tillhörde min mormors standardsortiment av kakor och var en stor favorit hos mig när jag var liten! Det bästa var att hon ofta gav mig en ogräddad kaka att mumsa på när hon skar upp längderna innan de skulle in i ugnen. ;) När jag skulle baka en sats till Hs födelsedagsfest i helgen så hittade jag en bild och beskrivning på ett lite roligare mönster än det klassiska med bara fyra rutor per kaka, så jag testade det i stället. Kul med variation!

SCHACKRUTOR
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ägg till pensling

1. Blanda smör, strösocker och vetemjöl till en deg.
2. Dela degen i två delar och tillsätt vaniljsocker i den ena och kakao i den andra.
3. Forma degarna till två lika längder, rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen i ca 30 min.
4. Ta ut rullarna ur kylen och ta bort plastfolien. Dela dem sedan i tre delar på längden. Dela sedan varje del i tre lika stora delar. Du ska alltså ha nio stycken vita längder och nio stycken bruna.
5. Konstruera två stora rullar igen genom att placera de smala längderna jämte varandra, varannan brun och varannan vit (tre längder i bredd per rulle).
6. Rulla in dina nu mönstrade rullar i plastfolie, tryck till dem lite lätt och lägg in i kylen i ca 30 min.
7. Sätt ugnen på 175°C.
8. Ta ut rullarna ur kylen och ta bort plastfolien. Skär dem sedan i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg ut på en plåt klädd med bakplåtspapper.
9. Vispa upp ägget och pensla kakorna med det.
10. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills kakorna har fått fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar