fredag 29 november 2013

saffranskladdkaka med pepparkaks-cookie dough

Förra helgen testade jag att baka saffranskladdkaka för första gången och passade då på att trycka i bitar av pepparkaks-cookie dough i den efter ungefär halva gräddtiden. Underbart gott! Har verkligen fastnat för det här med att blanda saffran och pepparkaka i bakverk, som ni säkert märkt. ;) Eventuellt kan man minska sockermängden i kakan till 2 dl, för det blev ganska sött med 3 dl.

SAFFRANSKLADDKAKA MED PEPPARKAKS-COOKIE DOUGH
2 ägg
2-3 dl socker
2,5 tsk vaniljsocker
1 påse saffran
0,5 tsk salt (knappt)
1,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
pepparkaks-cookie dough

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Rör ihop ägg och socker.
3. Blanda i de övriga ingredienserna. Vispa inte utan rör bara i dem!
4. Häll i smeten i en smörad och bröad form.
5. Grädda kakan i ca 10 minuter.
6. Ta ut kakan ur ugnen och tryck i bitar av pepparkaks-cookie dough i den.
7. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 5-10 minuter. Den ska vara knaprig i kanterna och kladdig i mitten!

söndag 17 november 2013

pepparkakskladdkaka med pepparkaks-cookie dough

Jag fick tips av en vän häromveckan att pepparkakskladdkaka är en riktig höjdare! Dessutom är det väldigt lätt att göra - byt bara ut kakaon mot pepparkakskryddor! För att piffa till kakan lite extra tillsatte jag bitar av pepparkaks-cookie dough efter ungefär halva gräddtiden. Det blev underbart gott och kakan försvann i rasande fart! :) Tyvärr glömde jag helt bort att ta kort på den eftersom jag hade bråttom iväg till repan i förmiddags, men jag har planer på att baka en ny i veckan som kommer!

PEPPARKAKSKLADDKAKA MED PEPPARKAKS-COOKIE DOUGH
2 ägg
3 dl socker
2,5 tsk vaniljsocker
1 påse pepparkakskryddor
0,5 tsk salt (knappt)
1,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
pepparkaks-cookie dough

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Rör ihop ägg och socker.
3. Blanda i de övriga ingredienserna. Vispa inte utan rör bara i dem!
4. Häll i smeten i en smörad och bröad form.
5. Grädda kakan i ca 10 minuter.
6. Ta ut kakan ur ugnen och tryck i bitar av pepparkaks-cookie dough i den.
7. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 5-10 minuter. Den ska vara knaprig i kanterna och kladdig i mitten!

rephelg

Igår och idag är det rephelg med orkestern! Fullt ös med massa dans hela dagarna, med andra ord! :) Just nu håller jag på att fixa ihop en pepparkakskladdkaka till eftermiddagsfikat. Man måste ju muta orkestern lite så att de är snälla mot Baletten. ;) Lägger upp receptet här när jag kommit hem ikväll! Hoppas ni får en skön söndag!

lördag 9 november 2013

kladdkakans dag

I torsdags var det ju som ni säkert vet kladdkakans dag! Tyvärr hann jag inte riktigt med att baka någon då eftersom jag var upptagen med att experimentera med pepparkaks-cookie dough och saffranscookies, men idag ska jag minsann få ihop en! Fick tips av en gammal vän att pepparkakskladdkaka är en riktig höjdare, så funderar på att baka en sån! Om helgtröttheten gör att jag inte orkar testa nya recept just idag så får det nog bli min tigrerade kladdkaka den här gången. Vi får se hur mycket energi jag har, helt enkelt! ;)

torsdag 7 november 2013

sega saffranscookies med pepparkaks-cookie dough

Igår när jag bakade pepparkakscookies blev jag sugen på att försöka få in saffranssmak i receptet också. Resultatet av mina funderingar och experiment blev saffranscookies med pepparkaks-cookie dough! Himmelskt gott och skapar julstämning i ett nafs! Det går inte åt så mycket cookie dough till kakorna (jag gjorde en halv sats och har ganska mycket över), men den går ju att använda till mycket annat! Tror exempelvis att den kan vara en riktig höjdare som topping på glass! Fler recept kommer!

SEGA SAFFRANSCOOKIES MED PEPPARKAKS-COOKIE DOUGH (ca 18st)
150 g smör
2,25 dl strösocker
1 ägg
1 paket saffran
1,5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
100 g vit blockchoklad
cookie dough med pepparkakssmak

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop strösocker, ägg, saffran och vaniljsocker.
4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ordentligt.
5. Tillsätt vetemjöl, salt och bikarbonat.
6. Rör tills smeten är ganska seg och kolaaktig i konsistensen.
7. Grovhacka blockchokladen och häll i den i smeten.
8. Rulla bollar, lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. De flyter ut väldigt mycket i ugnen, så tänk på att inte göra dem alltför stora och att lägga dem med ganska mycket avstånd emellan!
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
12. Ta ut kakorna och tryck i bitar av cookie dough i dem. Grädda dem sedan i ytterligare ca 5 minuter.
12. Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta dem sedan till ett galler.

cookie dough med smak av pepparkaka

Jag har nog alltid tyckt att pepparkaksdegen är snäppet godare än själva pepparkakorna, men man kan ju inte äta hur mycket deg som helst utan att få ont i magen. Jag började därför fundera på en lösning på "problemet" och kom fram till att det borde funka att helt enkelt tillsätta 2 msk pepparkakskryddor till receptet jag använder när jag gör cookie dough. Voilà! En pepparkaksdeg med choklad som är till för att ätas obakt! ;) Bild är på gång!

COOKIE DOUGH MED SMAK AV PEPPARKAKA
110 g smör
0,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk mjölk
2 msk pepparkakskryddor
0,5 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl hackad choklad av valfri sort (jag använde vanlig blockchoklad)

1. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker.
2. Tillsätt sedan mjölken, pepparkakskryddorna och vaniljsockret och blanda samman ordentligt.
3. Tillsätt vetemjölet och saltet. 
4. Vänd slutligen ner den hackade chokladen!

onsdag 6 november 2013

sega pepparkakscookies med vit choklad

Gillar du både sega chocolate chip cookies och pepparkakor? Då kommer du älska de här kakorna! :) Jag använde ett recept på vanliga chocolate chip cookies, men bytte ut kakaon mot pepparkakskryddor. Fantastiskt gott!

SEGA PEPPARKAKSCOOKIES MED VIT CHOKLAD (ca 18st)
150 g smör
1,25 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
2 msk pepparkakskryddor
1,5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
200 g vit blockchoklad

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop strösocker, farinsocker, ägg, pepparkakskryddor och vaniljsocker.
4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ordentligt.
5. Tillsätt vetemjöl, salt och bikarbonat.
6. Rör tills smeten är ganska seg och kolaaktig i konsistensen.
7. Grovhacka blockchokladen och blanda sedan i den i smeten.
8. Rulla bollar, lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. De flyter ut väldigt mycket i ugnen, så tänk på att inte göra dem alltför stora och att lägga dem med ganska mycket avstånd emellan!
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
12. Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta dem sedan till ett galler.