måndag 30 september 2013

julkänslor

Haha, jag har faktiskt redan fått lite julkänslor! Är helt galen, jag vet! ;) Blev så sugen på saffran härom dagen att jag experimenterade ihop ett nytt recept! Har inte riktigt färdigställt allt än, så jag lägger upp receptet och bilder så snart allt är klart! :) Hoppas att ni fått en bra start på veckan!

tisdag 24 september 2013

praliner med nutella och jordnötssmör

Jag experimenterade ihop de här små godbitarna när jag gjorde chokladbollar med Nutella och jordnötssmör i helgen! Testade att blanda lika delar jordnötssmör och Nutella och forma till små bollar, som jag sedan ställde i frysen i nån timme. Efter det smälte jag choklad och doppade bollarna i den. Passade också på att pynta dem med lite strössel. Resultatet ser ni här nedanför!




söndag 22 september 2013

chokladbollar med nutella och jordnötssmör

Nutella och jordnötssmör är en fantastiskt god kombination! Jag utgick från ett recept på nutellabollar, men tog hälften Nutella och hälften jordnötssmör istället för bara Nutella. Hur gott som helst! :)

3 dl havregryn
100 g smör
0,75 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk Nutella
2 msk jordnötssmör
strössel/pärlsocker/kokos till garnering

1. Mixa havregrynen i en matberedare tills de ser ut som mjöl.
2. Tillsätt smör, farinsocker, vaniljsocker, kakao, Nutella och jordnötssmör.
3. Ställ smeten i kylen en stund så att den stelnar till lite.
4. Gör små bollar av smeten och rulla dem sedan i valfritt pynt!
5. Ställ in bollarna i kylen för att stelna.




lördag 21 september 2013

kvällens experiment

Här får ni en liten sneak peak på kvällens bakexperiment  - chokladbollar med Nutella och jordnötssmör! Grymt gott! :) Recept kommer imorgon. Trevlig kväll, allihopa!


härliga lördag

Äntligen helg! Jag inledde den igår genom att spendera dagen i Blekinge med min fina pappa! Hur mysigt som helst! :) Smulan var så glad över att få busa med Pappas hund. De har känt varandra sen de var valpar, så de är som ler och långhalm. Hur sött som helst! På tåget hem var hon så trött att hon somnade i mitt knä, haha. Idag är det inte mindre än två roliga spelningar med orkestern! Nice att det är så fint väder fortfarande - längtar definitivt inte till de kalla vinterspelningarna. Burr! H ska iväg på en disputationsfest ikväll, så jag tänkte passa på att experimentera lite i köket. Har lite roliga planer som jag hoppas ska lyckas. Kika in lite senare ikväll så får ni se resultatet! ;) Önskar er en härlig dag!

onsdag 18 september 2013

marmorerade biscotti med hackad choklad

De här skorporna experimenterade jag ihop eftersom jag inte kunde bestämma mig för om jag ville göra ljusa biscotti med hackad choklad eller chokladbiscotti med hackad choklad. Istället för att välja eller göra hälften med choklad och hälften utan, bestämde jag mig för att göra en mix. Det blev faktiskt riktigt bra! :)

MARMORERADE BISCOTTI MED HACKAD CHOKLAD (ca 40st)
100 g rumstempererat smör
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
6-7 dl vetemjöl
150 g choklad av valfri sort

1. Sätt ugnen på 175ºC
2. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
3. Tillsätt ett ägg i taget.
4. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan blandningen till smeten.
5. Dela degen i två lika delar.
6. Arbeta in 1-2 msk kakao i den ena degen.
7. Hacka 150 g choklad och fördela den i de båda degarna.
8. Dela båda degarna i fyra lika stora delar.
9. Para ihop de ljusa och mörka degbitarna med varandra och knåda dem lätt.
10. Rulla ut fyra längder på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite grann.
11. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter.
12. Ta ut skorporna och sänk värmen till 100ºC.
13. Skär skorporna i lagom stora bitar och grädda dem sedan i ytterligare 30 min.
14. Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar på eftervärme.



positiv energi

Godmorgon! Besöksstatistiken har gått upp mycket de senaste dagarna här på bloggen, så jag vill passa på att hälsa alla nya läsare välkomna! Jag blir jätteglad över att så många vill läsa just min blogg! :) Idag känner jag mig äntligen lite piggare igen, skönt! Strax ska jag iväg på ett läkarbesök, och sen direkt till en extrarepa med Baletten. Tur jag har lilla "rosa faran" så att jag kan ta mig snabbt mellan platserna! ;) I eftermiddag har jag planerat att baka en variant av biscotti som jag aldrig testat innan, så håll utkik efter recept här framåt kvällen! Önskar er en härlig onsdag!


måndag 16 september 2013

minimuffins med marshmallows, cookie dough och non stop

Minimuffins är både roliga att göra och hysteriskt goda när de är klara! Personligen gillar jag att göra kakor i litet format till exempelvis bruncher, för då kan man smaka många utan att bli jättemätt! ;) Jag experimenterade fram det här receptet genom att halvera receptet jag brukar använda för vanliga muffins, och lägga till kakao och en massa godis! Nu valde jag marshmallows, cookie dough och non stop, men det går ju att ta precis vad man vill!

MINIMUFFINS MED MARSHMALLOWS, COOKIE DOUGH OCH NON STOP (ca 12st)
50 g smör
1 dl mjölk
1 ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
0,5 nypa salt
1 dl minimarshmallows
1 dl non stop
valfri mängd cookie dough

1. Sätt ugnen på 200ºC (varmluft: 175ºC)
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och häll i mjölken.
4. Rör i smörblandningen i resten av smeten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ned det i smeten.
6. Tillsätt kakao, marshmallows och non stop.
7. Ställ minimuffinsformar på en plåt (om du inte har en plåt för minimuffins) och fyll dem med smet upp till 2/3.
8. Tryck i en bit cookie dough i varje form så långt ned att den täcks helt av smet.
9. Grädda 12-15 minuter i mitten av ugnen.
10. Låt muffinsarna svalna på galler (eller på plåten om du använt en muffinsplåt) under bakduk.


godmorgon

Godmorgon, allihopa! Hoppas ni får en bra start på veckan! :) Jag ska träffa en vän om en stund för lite shopping + lunch på stan. Härligt! Just nu sitter jag och suktar efter fina baktillbehör hos Roligare Bakning. Är sjukt sugen på att klicka hem en liten hjärtform till cake pops. Så onödigt, men den är så söt! ;)

söndag 15 september 2013

experimenterade lite

Både H och jag har varit ganska däckade av nån konstig höstförkylning i helgen, men jag lyckades ändå få till ett litet muffinsexperiment! :) Nedan får ni en liten sneak peak på resultatet! Receptet är på gång och dyker upp under morgondagen. Hoppas ni får en skön söndagskväll!


dagens lunch?

När jag fikade med några vänner i fredags började vi prata om olika sorters scones. Blev så himla sugen på ost- och morotssconesen jag gjorde för ett tag sen, så tror jag får ta och göra dem till lunch idag! Kanske i muffinsformar den här gången? Skulle va kul att testa! :)

lördag 14 september 2013

bullar med oboyfyllning och hallonfrosting

De här bullarna är en variant på de amerikanska kanelbullarna jag la upp på bloggen häromdagen! Jag bytte ut fyllningen mot en blandning av smör och Oboy, och tillsatte lite hallonsylt i frostingen. Sanslöst gott kan jag meddela! :)

BULLAR MED OBOYFYLLNING OCH HALLONFROSTING (12-16st)

Bulldeg
25 g jäst
1 tsk socker (till degspadet)
0,5 dl fingervarmt vatten
3 dl mjölk
50 g smör
0,5 tsk salt
1,5 dl socker (till degen)
8-10 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
150 g rumstempererat smör
Oboy

Glasyr
100 g cream cheese
80 g rumstempererat smör
2-3 dl florsocker
hallonsylt

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt och tillsätt sedan jästen och 1 tsk socker.
2. Rör tills jästen är helt upplöst och låt sedan blandningen svalna i 5 minuter.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
4. Häll smör- och mjölkblandningen i degspadet.
5. Tillsätt socker och salt.
6. Blanda i så mycket mjöl att du får en smidig deg som lätt släpper bunkens kanter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter.
8. Lägg tillbaks degen i bunken och täck den med en bakduk.
9. Låt degen jäsa i ungefär en timme, tills den har dubbel storlek.
10. Kavla ut degen till en stor rektangel.
11. Bred smöret över hela degen och strö sedan Oboy över.
12. Rulla ihop degen tight och skär den i jämnstora bitar.
13. Lägg bullarna i en långpanna ganska tätt.
14. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 minuter och sätt under tiden på ugnen på 250ºC.
15. Vispa upp ägget och pensla sedan bullarna med det.
16. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
17. Blanda samman alla ingredienser till glasyren tills du har en tjock, smidig smet.
18. Bred glasyren på bullarna medan de fortfarande är varma.

fredag 13 september 2013

cake pops med oreo cookies och philadelphia marabou

I måndags var jag hemma hos min fina vän M och bakade! Hon hade hittat ett recept på cake pops med Oreo Cookies och Philadelphia Marabou som vi testade. Fantastiskt gott kan jag meddela! Både M och jag är för tillfället helt sålda på cake pops, så räkna med mycket sånt i bloggen framöver! ;)

CAKE POPS MED OREO COOKIES OCH PHILADELPHIA MARABOU
2 paket Oreo Cookies
1 paket (180 g) Philadelphia Marabou
200 g choklad
strössel/riven choklad/kokos eller något annat gott att pynta dem med!
pinnar att sätta bollarna på (t.ex avkortade grillpinnar)

1. Krossa kakorna ordentligt. Bäst är att använda matberedare.
2. Tillsätt cream cheesen och blanda tills du har en fast smet som går att rulla till bollar.
3. Rulla bollar av valfri storlek och lägg dem i en form med bakplåtspapper.
4. Sätt in formen i kylen och låt bollarna stelna i ca 1 timme.
5. Smält chokladen.
6. Doppa pinnarna i den smälta chokladen (de fäster bättre då!) och tryck i en i varje boll.
7. Doppa bollarna i den smälta chokladen och pynta dem sedan om så önskas.
8. Förvara dem väl kylda!


torsdag 12 september 2013

recept på gång

Här kommer en sneak peak på vad jag och min vän M pysslade med när vi sågs i måndags! Fina, va? ;) Recept är på gång!

onsdag 11 september 2013

amerikanska kanelbullar med cream cheese-frosting

Amerikanska kanelbullar, "sticky buns", är försvinnande goda! De är större än vanliga kanelbullar och har dessutom en massa god glasyr ovanpå! Kan det bli bättre? ;)

STICKY BUNS MED CREAM CHEESE FROSTING (12-16st)
 
Bulldeg
25 g jäst
1 tsk socker (till degspadet)
0,5 dl fingervarmt vatten
3 dl mjölk
50 g smör
0,5 tsk salt
1,5 dl socker (till degen)
8-10 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
150 g mjukt smör
3 dl farinsocker
3 msk kanel
2-3 dl hackade pekannötter

Glasyr
100 g cream cheese
80 g rumstempererat smör
2-3 dl florsocker

1. Värm vattnet tills det är fingervarmt och tillsätt sedan jästen och 1 tsk socker.
2. Rör tills jästen är helt upplöst och låt sedan blandningen svalna i 5 minuter.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
4. Häll smör- och mjölkblandningen i degspadet.
5. Tillsätt socker och salt.
6. Blanda i så mycket mjöl att du får en smidig deg som lätt släpper bunkens kanter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i några minuter.
8. Lägg tillbaks degen i bunken och täck den med en bakduk.
9. Låt degen jäsa i ungefär en timme, tills den har dubbel storlek.
10. Hacka pekannötterna.
11. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen tills du har en smidig kräm.
12. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut fyllningen på den.
13. Rulla ihop degen tight och skär den sedan i jämnstora bitar.
14. Lägg bullarna i en långpanna ganska tätt.
15. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 minuter och sätt under tiden på ugnen på 250ºC.
16. Vispa upp ägget och pensla sedan bullarna med det.
17. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
18. Blanda samman alla ingredienser till glasyren tills du har en tjock, smidig smet.
19. Bred glasyren på bullarna medan de fortfarande är varma.







tisdag 10 september 2013

nya skorna

Här kommer äntligen bilder på mina nya skor! De med nitar på kommer jag definitivt behålla, men är lite osäker på stövlarna. Vad tycker ni? :) Det är alltså skinn i själva skon på dem och mocka i olika färger i skaftet. Blev förresten ganska chockad när jag skulle hämta ut paketet, för det var gigantiskt! Tänkte mig en eller två påsar, men fick en stor kartong! De måste trott att jag är världens shopaholic eller nåt! Han som stod i kassan skojade till och med med en annan kund om att han borde hjälpa mig bära hem den. Haha, kul att man kan roa folk i alla fall! ;) Hur som helst så kunde jag inte gå och handla ingredienser till bullarna med en oversized låda i släptåg, så jag har lite kvar att fixa med dem idag. Själva bullarna är klara, bara glasyren som fattas! Återkommer om det!

måndag 9 september 2013

pakethämtning och inköp av ingredienser

Nu har mina nya skor äntligen anlänt till uthämtningsstället! Ska knata dit strax tänkte jag. Funderar också på att baka lite bullar i eftermiddag, så får förmodligen kombinera pakethämtningen med inköp av saknade ingredienser. Av nån underlig anledning är det sällan allt jag behöver finns hemma! Återkommer lite senare med bilder på skorna. Hoppas ni har en skön måndag! :)

söndag 8 september 2013

kaksmulor

Kaksmulor är fantastiskt gott som garnering på olika bakverk! På bilden har jag till exempel använt dem tillsammans med riven choklad som topping på pannacotta, vilket var väldigt lyckat! Igår testade jag att göra dem med laktosfritt smör och det blev precis lika gott som med vanligt. Lovely!

KAKSMULOR
1,75 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl muscovadosocker
2 dl havregryn

1. Sätt ugnen på 225ºC.
2. Blanda samman alla ingredienserna till en smulig deg.
3. Fördela degen jämnt på en plåt täckt med bakplåtspapper.
4. Grädda i ungefär 20 minuter eller tills degen är gyllenbrun.
5. Låt degen svalna och hacka den sedan till smulor.

pannacotta utan gelatin

Gelésocker är kanonbra som ersättare till gelatin om man vill göra pannacotta till exempelvis vegetarianer! Bara att blanda med grädde och koka ihop. Hur lätt som helst! Jag testade att byta ut grädden mot en laktosfri variant och resultatet blev precis lika bra som med vanlig grädde! Perfekt! På bilden nedan har vi skippat smaksättning och istället satsat på garnering; riven blockchoklad och kaksmulor. Jättegott!

PANNACOTTA UTAN GELATIN (ca 4 portioner)
1 dl gelésocker
4-5 dl grädde
eventuell smaksättning

1. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull.
2. Koka smeten i en halv minut.
3. Häll upp i portionsformar och ställ dem sedan i kylskåpet för att låta smeten stelna.


lyckad kväll

Kvällen igår blev riktigt lyckad, fast jag kommer ha träningsvärk i högerarmen efter nästan 2 timmars bowling! ;) Vågade mig på att testa den där nya efterrätten jag pratade om och det blev succé! Det var en pannacotta utan gelatin, med kaksmulor och riven choklad på! En av gästerna är laktosintolerant, så vi gjorde pannacottan på laktosfri grädde och kaksmulorna med laktosfritt smör. Märktes ingen skillnad alls! Recept och bilder kommer under dagen!

lördag 7 september 2013

kanske den här efterrätten ikväll?

Hm, kanske skulle göra en cheesecake extra allt till efterrätt ikväll istället? Velig? Jag? Nejdå! ;) Får se hur det blir, men jag hoppas på att våga testa den där nya!

härlig lördag

Godmorgon allihopa! Hoppas ni har det bra! Idag är det fullt ös här hemma. Vi ska ha gäster i eftermiddag och det är en del som ska fixas innan. Självklart innebär gäster att jag får mixtra ihop nån god efterrätt. ;) Har en ny på gång som jag vill testa, lägger upp bilder och recept här sen!

torsdag 5 september 2013

shoppinglycka

Lyckan när de alltför dyra stövlarna man spanat på lääänge plötsligt är nedsatta 70% och den enda storleken som finns kvar är ens egen. It's meant to be! ;) Fyndade godbitarna på Brandos, så bild kommer när jag har fått hem dem!

onsdag 4 september 2013

det här med att jag skulle ha köpstopp på opi-nagellack...

...gick visst inte så bra! ;) Mitt senaste fynd heter Pink Yet Lavender och kommer från Mariah Carey Studio Shades-kollektionen. Älskar det! Nu får jag verkligen inte shoppa fler. Skygglappar på, haha!


tisdag 3 september 2013

sega chocolate chip cookies med marshmallows och non stop

Det här receptet ger fantastiskt goda, platta och sega chocolate chip cookies! Enligt originalreceptet ska man använda hackad choklad, men jag bytte ut den mot marshmallows och non stop. Hur gott som helst! Kakorna sväller litegrann i ugnen, men sjunker sedan ihop när man tagit ut dem. Tänk på att inte försöka flytta dem för snabbt efter att de är klara, för då kan de falla sönder! Låt dem svalna lite grann först. :)

SEGA CHOCOLATE CHIP COOKIES MED MARSHMALLOWS OCH NON STOP (ca 18st)
150 g smör
1,25 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
2 msk kakao
1 dl minimarshmallows
1 dl non stop

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Vispa ihop strösocker, farinsocker, ägg och vaniljsocker.
4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ordentligt.
5. Tillsätt de resterande ingredienserna.
6. Rör tills smeten är ganska seg och kolaaktig i konsistensen.
7. Grovhacka non stop och marshmallows och blanda sedan i dem i smeten.
8. Rulla bollar, lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. De flyter ut väldigt mycket i ugnen, så tänk på att inte göra dem alltför stora och att lägga dem med ganska mycket avstånd emellan!
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
12. Låt kakorna svalna lite på plåten och flytta dem sedan till ett galler.




måndag 2 september 2013

nytt recept på gång

Ikväll bakar jag för fullt här hemma! Pappa kommer imorgon och hämtar sin hund som varit på besök några dar, och jag tänkte skicka med honom lite kakor hem. :) De blev väldigt lyckade enligt H i alla fall! Bilder och recept kommer imorgon!

söndag 1 september 2013

hemma igen

Nu är jag äntligen hemma igen! Flög igår förmiddag och möttes av fina H på flygplatsen. Gulle! Efter en mysig lunch tog vi tåget tillbaka till Lund, och kombinerade hundpromenad med inlämnande av min trasiga mobil. Som tur var berodde den slocknade skärmen på glappkontakt, så jag fick tillbaka mobilen snabbt. Nice! Kvällen spenderades på födelsedagsfest hos en god vän, vilket var väldigt kul! Idag var vi hemma hos Hs föräldrar för att fira hans pappa, så det blev mycket födelsedagar den här helgen. ;) Hoppas ni haft det bra!