fredag 7 september 2012

chokladmuffins med rosa vaniljfyllning

De här muffinsarna är en variant på grundreceptet på muffins som jag la upp för ett tag sen! Jag gjorde grundsmeten och tillsatte sen 2msk kakao. För att få extra kladdiga muffins så smälte jag också 100g blockchoklad och hällde i den i smeten. Då blev de fasta på ytan men ganska kladdiga i mitten. Vill man ha fastare form på dem så är det bara att utesluta den smälta chokladen. Tänk på att inte fylla formarna för mycket, eftersom smeten sväller i ugnen! :)

CHOKLADCUPCAKES MED ROSA VANILJFYLLNING
2msk kako
100g smält blockchoklad
några droppar röd karamellfärg

1. Sätt ugnen på 200ºC (varmluft:175ºC)
2. Gör muffinssmeten enligt receptet. Tillsätt kakaon när du blandar ihop mjöl, bakpulver och salt.
3. Gör en 1 sats vaniljfrosting och tillsätt några droppar röd karamellfärg.
4. Häll lite smet på botnen av muffinsformarna.
5. Spritsa i önskad mängd frosting.
6. Täck frostingen med lite smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12-15min.
8. Låt muffinsarna svalna på galler utan bakduk.

torsdag 6 september 2012

kalljästa källarfranska med grahamsmjöl

När jag och H skulle baka kalljästa källarfranska igår så ville vi ha lite grövre bullar. Testade därför att byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl, och det blev jättegott! :) Bullarna blev precis lika fluffiga och saftiga som varianten med bara vetemjöl i. Lite mörkare i färgen och något "grövre" smak, bara.

KALLJÄSTA KÄLLARFRANSKA MED GRAHAMSMJÖL (12st)
25g jäst
3dl kallt vatten
1msk rapsolja
1tsk salt
2msk honung
ca 4dl vetemjöl
ca 4dl grahamsmjöl
 
1. Rör ut jästen med det kalla vattnet i en bunke.
2. Tillsätt rapsolja, salt, honung och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen kraftigt till en smidig deg.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den till en längd.
5. Dela den i 12 bitar och rulla dem sen till ovala bullar.
6. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
7. Låt dem jäsa övertäckta i kylen eller annan sval plats över natten.
8. Sätt ugnen på 250ºC.
9. Ställ fram plåten så den får stå i rumstemperatur tills ugnen är klar.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
11. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

söndag 2 september 2012

whoopie pies med chokladsmak och rosa vaniljfyllning

Det här var mitt första försök att göra whoopie pies, och jag måste säga att jag blev överraskad över hur lätt det var! Dessutom går de ju att variera i all oändlighet. Yay! Kommer absolut göra fler sorter snart! Jag valde att göra "skalen" med chokladsmak och fyllde dem sedan med vaniljfrosting som jag tillsatt några droppar röd karamellfärg i. Hur gott som helst!

WHOOPIE PIES MED CHOKLADSMAK
100g smör
1dl socker
1 ägg
3dl mjöl
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
0,5dl kakao
1,5dl mjölk
 
1. Sätt ugnen på 175ºC
2. Vispa smöret fluffigt med sockret
3. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
4. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och blanda sedan i dem i resten av smeten.
5. Häll i mjölken och rör försiktigt ihop allt till en jämn smet.
6. Spritsa ca 40 små plättar som är ungefär som 5-kronor i storlek på bakplåtsklädda plåtar. Tänk på att ha mellanrum eftersom de flyter ut!
7. Grädda kakorna i ca 10 min på nedre falsen i ugnen, tills de studsar tillbaka när du trycker lätt på dem.
8. Låt kakorna svalna helt och hållet på galler
9. Gör en valfri fyllning och spritsa den på hälften av kakorna.
10. Para ihop kakorna!