torsdag 22 december 2011

chokladdoppad frukt

När jag och H var i Kiel med några vänner förra helgen såg vi flera stånd med frukter doppade i olika sorters choklad. Där fanns allt från hela päron, äpplen och bananer till spett med blandad frukt. Jag och H provade ett spett med jordgubbe och banan doppat i vit choklad. Nom nom nom! Det mest otippade vi såg bland alla frukter var nog de chokladdoppade chilifrukterna! Eller kanske inte så otippat egentligen med tanke på att chili verkar vara väldigt trendigt som smaksättning just nu. En av våra vänner var modig nog att prova, men han tyckte inte att det var så gott. Lite för lite choklad och för mycket chilifrukt! ;) Betyget på hela konceptet med chokladdoppad frukt blir i alla fall definitivt tummen upp! Perfekt som tilltugg/snacks eller lättare efterrätt!



kladdig sprits no more!

Idag sprang jag på en übersmart pryl när jag julshoppade! En sprits/dekoreringspenna i silikon med inte mindre än 6st utbytbara huvuden! NICE! Den verkar funka lite som en förvaringsburk också, för den har ett tättslutande lock + en kork som man kan sätta på i stället för spritshuvud. Mkt bra om man inte använder all frosting/glasyr på en gång. :) Dessutom tål den både micro och diskmaskin. Perfekt! Kan knappt vänta tills jag får prova den! Det ska bli väldigt spännande att se om den lever upp till förväntningarna. Läs mer om den här! Jag köpte min på Cervera för 299kr.


onsdag 14 december 2011

pepparkakshusdeg

När jag var liten var jag ofta hemma hos min kompis Johanna och lekte. Hennes mamma var jättepysslig och hade alltid nya roliga projekt på gång som vi fick hjälpa till med. Jag minns bland annat att hon brukade göra en speciell pepparkaksdeg till pepparkakshus, som inte smakade alls gott (vi provsmakade givetvis, haha) men som var kanonbra till just byggen. :) Jag och H bygger pepparkakshus efter egna ritningar varje år, men brukar ha problem med att de lätt faller sönder. Kom att tänka på den där specialdegen så googlade runt lite och hittade faktiskt ett recept som verkar vara bra! :) Here it goes!

PEPPARKAKSHUSDEG
150 g smör
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk av vardera kanel, ingefära, nejlika och bikarbonat
17 dl mjöl

1. Smält smöret
2. Rör samman smör, socker, sirap och vatten.
3. Tillsätt kryddor och bikarbonat.
4. Arbeta in mjölet tills degen känns lätt att jobba med.
5. Låt vila i kylskåp under natten.

ischoklad

Ischoklad innehåller faktiskt bara två saker: blockchoklad och cocosfett. Grundtanken är att man har dubbelt så mycket choklad som fett, så det är inte alls komplicerat. Bra va? :)

ISCHOKLAD (ca 70st)
250g blockchoklad
125g cocosfett

1. Smält blockchokladen och cocosfettet under omrörning i vattenbad.
2. När du fått en jämn och fin smet kan du börja hälla upp den i ischokladformar!

TIPS! Om du vill ha någon smaksättning på chokladen är det bra att inte fylla formarna alltför mycket, utan lämna plats för godsakerna som ska i. ;)

ISCHOKLAD MED SMAKSÄTTNING
Om du som jag gillar att piffa upp klassiska recept lite grann så kan jag verkligen rekommendera att smaksätta ischoklad! Det är busenkelt och blir jättegott! I år gjorde jag tre olika smaker: polkagris (jag valde "Mariannegodis" för att få lite extra choklad), daim och vit choklad.

1. Hacka valfri mängd av det du vill smaksätta med i lagom stora bitar.
2. Lägg i det i ischokladformarna innan du häller på chokladsmeten.
3. När pralinerna är färdigpiffade är det bara att slänga in dem i kylen och låta dem stelna! :) Nom nom nom!

TIPS! Den vita chokladen kan man antingen hacka eller smälta. Jag ville få tigerkakseffekt på min ischoklad, så jag smälte den vita chokladen och ringlade i den i formarna efter att jag hällt i ischokladsmeten.

 
 


 
 

tisdag 13 december 2011

lussebullar med vit choklad

Jag är en chokladälskare av stora mått och är dessutom väldigt förtjust i saffran, så när jag hörde talas om att det finns lussebullar med fyllning av vit choklad var jag bara tvungen att prova! Hittade receptet på den underbara bloggen Linnéas Skafferi! Resultatet blev lika gott som det låter och bullarna blev mycket uppskattade som fika när vi bilade till julmarknaden i Kiel med några goda vänner.
 
LUSSEBULLAR MED VIT CHOKLAD (ca 50st)

Deg
50 g jäst
6 dl mjölk
1 g saffran (två paket)
175 g mjukt smör
2 ägg (varav ett till pensling)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

Fyllning
400 g vit choklad
ca 200 g mjukt smör

1. Häll upp mjölk i en kastrull och blanda i all saffran.
2. Sjud ett par minuter tills allt saffran blandats med mjölken.
3. Tag av kastrullen från spisen och låt smeten svalna.
4. Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över.
5. Blanda tills all jäst har lösts upp.
6. Skär smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget.
7. Blanda i ägg, socker och salt.
8. Arbeta in mjölet, lite i taget, på låg hastighet.
9. Öka hastigheten och arbeta degen väl i cirka fem minuter.
10. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek.
11. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den.
12. Dela degen i två delar.
13. Kavla ut degen till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret.
14. Hacka den vita chokladen i små, små bitar och fördela hälften jämnt över smöret.
15. Rulla ihop till en rulle och skär den sedan i cirka 1,5 centimeter breda bitar.
16. Upprepa med den kvarvarande degen.
17. Lägg bullarna i bullformar och låt dem jäsa i ungefär en timme.
18. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det.
19. Strö pärlsocker över bullarna.
20. Grädda bullarna i cirka 20 minuter i 180 grader och låt dem sedan svalna på galler.

lussekatter

Lucia står för dörren och det betyder att det äntligen är dags att ta tag i årets lussekattsbak! Whee! :) Jag har i flera år använt kesella i mina lussekattsdegar eftersom jag tycker de håller sig saftiga mycket längre då. Se upp med mjölmängden, förresten! Som ni ser ska man enligt originalreceptet använda 18-19dl vetemjöl, men jag behövde bara använda 12dl till degen + lite till utbakning. Ta lite åt gången och prova er fram, alltså. Sen är det för övrigt väldigt bra att faktiskt komma ihåg att pensla lussekatterna med ägg + trycka i russin innan de ska in i ugnen sista gången. Undertecknad glömde givetvis bort den lilla detaljen (skyller på att jag bakade så sent på kvällen, haha), men visst ser de goda ut ändå? ;)

LUSSEKATTER MED KESELLA (ca 35st, ugn: 225ºC)
50 g jäst
125 g smör eller margarin
5 dl mjölk 3%
250 g Kesella lätt
1–2 påsar saffran
1 3/4 dl socker
1/2 tsk salt
18–19 dl vetemjöl

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
russin

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
3. Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl.
4. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Dela varje bit och rulla ut till längder, ca 18 cm. Lägg samman längderna två och två och snurra ändarna. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter eller tills bullarna har fått fin färg och känns torra.
6. Låt lussekatterna kallna på galler under duk. De går bra att frysa.



torsdag 8 december 2011

saffransknäck

Igår hade jag och Maria en av våra roliga julbaksdejter! :) Den här gången vågade vi oss bland annat på saffransknäck! Har bara gjort vanlig knäck förut, så det var väldigt spännande att prova på något nytt. :) Måste säga att den blev försvinnande god! Först förstod vi inte riktigt varför brickan man ska ställa knäcken på bör vara smord, men vi insåg efter ett antal ihopkladdade knäckformar att det nog är för att minska just kladd, haha! Bjuder på en något kaotisk bild (ofantligt vanligt när vi två ställer oss i köket tillsammans) från baket och en på den färdiga knäcken. Visst blev de ganska fina tillslut? ;)

SAFFRANSKNÄCK
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
50 g smör
1 paket [0,5g] saffran

1. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i ca 20-30 min. Låt koka till ca 140° eller gör kulprovet: Droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Om den går att forma till en hård kula så är knäcken klar.
2. Stöt saffran i en mortel med en nypa socker. Blanda ner saffranet i knäcksmeten när den svalnat en aning.
3. Häll upp i små knäckformar som ställts på en smord bricka.





knäck

Det finns en hel uppsjö olika varianter på knäck, till och med på något så enkelt som grundrecept. Här kommer Leila Lindholms variant, som är enkel att komma ihåg eftersom alla ingredienser innehåller 2 av någonting! ;) Idag verkar det vara väldigt trendigt att smaksätta knäcken både med den klassiska hackade mandeln och en massa andra ingredienser. Jag och min vän Maria har bland annat provat på att göra saffransknäck som blev väldigt god. Just saffran finns inte med bland Leila Lindholms smaksättningar, men en hel del annat spännande som definitivt ska provas på nu när det lackar mot jul! :)

KNÄCK
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör

1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.